Eligere | Webdesign en Print

Ad

LinkedIn privacy instellingen die je moet weten


LinkedIn-privacy-instellingenNa een tweetal artikelen over privacy instellingen op Facebook deze week op verzoek een derde deel. Dit maal niet over Facebook, maar over LinkedIn privacy instellingen die je moet weten. LinkedIn  is een veelgebruikt professioneel social netwerk. In tegenstelling tot Facebook plaats je op LinkedIn niet je favoriete vakantiekiekjes maar je CV. Het platform wordt veel gebruikt om een netwerk op te bouwen van (mogelijke) zakelijke relaties of om samen met mede-geïnteresseerden kennis en informatie te delen. In LinkedIn heb je net als op Facebook een publiek profiel. Dit profiel kan gevonden worden d.m.v. zoekmachines of binnen de zoekfunctie van LinkedIn zelf. Deze week kijken we naar hoe bepaalde informatie al dan niet getoond kan worden als je profiel  bekeken wordt door iemand die niet is ingelogd als wel door iemand die wel is ingelogd in LinkedIn.

LinkedIn privacy instellingen

Net als Facebook heeft ook LinkedIn een privacyinstellingen pagina. Deze kun je vinden door op het kleine profielfotootje rechts bovenin te gaan staan en dan te kiezen voor Privacy & Settings. Het kan zijn dat je eerst je gebruikersnaam en wachtwoord moet ingeven voordat je verder kunt.

LinkedIn privacy instellingen overzicht

Publieke profiel aanpassen

Door te klikken op Edit your public profile kom je op de pagina waarop je een weergave krijgt te zien zoals jouw publieke profiel er op dit moment uitziet. Ben je tevreden dan hoef je niets te wijzigen. Maar vind je dat er toch iets teveel informatie over je wordt weergegeven haal dan aan de rechterzijde de vinkjes weg bij die zaken die je niet wilt tonen. Wijzigingen worden Real-Time zichtbaar zodat je meteen ziet wat je gedaan hebt. Je kunt er hier tevens voor kiezen dat je Publieke profiel nooit getoond zal worden.

LinkedIn-privacy-instellingen-publiek-profiel

Een handige tip op deze pagina: Je kunt hier ook een zgn. “Badge” aanmaken waarmee je jouw profiel kunt promoten. Bijvoorbeeld in een email of op je eigen website.

Persoonlijke feed aanpassen

Ook LinkedIn heeft een soort van tijdlijn waarop jouw activiteiten zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je iemand hebt toegevoegd aan je netwerk of omdat je lid bent geworden van een bepaalde groep. Er zijn verschillende mogelijkheden om zichtbaarheid van je feed te beperken. De eerste optie is met name bedoeld om updates aan je profiel te verbergen. Klik op Turn on/off your activity broadcasts en verwijder het vinkje. Dit kan vooral handig zijn als je op zoek bent naar een baan en dus niet wilt dat je mogelijk nieuwe werkgever al je wijzigingen kan volgen.

LinkedIn-privacy-instellingen-feed

De tweede optie is Select who can see your activity feed. Binnen deze optie zijn je activiteiten dus zichtbaar op je feed maar bepaal je zelf wie deze wel of niet mag zien. Je kunt hier kiezen uit: iedereen, je netwerk, je connecties of alleen jij. Kies de optie die het beste bij jou past.

LinkedIn-privacy-instellingen-feed2

LinkedIn en Twitter

Sinds geruime tijd hebben LinkedIn en Twitter afgesproken dat je jouw LinkedIn status op Twitter kunt laten zien en je Tweets op LinkedIn. Nu is het begrijpelijk dat je niet alles wat je in Twitter plaatst ook direct in je professionele netwerk wilt verspreiden. Door te kiezen voor Manage your Twitter settings kun je Twitteraccounts toevoegen en/of verwijderen en aangeven of je al dan niet je tweets in je activity feed wilt terugzien.

LinkedIn-privacy-instellingen-twitter

Wie bekeek mijn profiel?

Als je jezelf op de hoofdpagina bevindt zie je aan de rechterzijde prominent staan hoe vaak in de afgelopen dagen jouw profiel is bekeken en hoe vaak het in zoekopdrachten is getoond. Als je op de link klikt zie je wie jouw profiel heeft bekeken. Als je zelf dus naar het profiel van een ander kijkt krijgt deze persoon jouw informatie ook te zien. Je kunt zelf aanpassen hoe je door de profielen van anderen heen kunt kijken.

LinkedIn-privacy-instellingen-bekeken

Rechts bovenin naast de regel met statistieken van de afgelopen 90 dagen heb je de mogelijkheid om je instellingen aan te passen door op Settings te klikken. Je kunt hier kiezen om met foto, naam en titel getoond te worden of met alleen de sector waarin je werkzaam bent. Uiteraard kun je hier ook aangeven volledig anoniem te willen blijven.

LinkedIn en Apps

Net als in Facebook kunnen en mogen goedgekeurde Applicaties (Apps) jouw profiel en tijdlijn gebruiken. Ook hier zitten risico’s aan het toestaan van deze Apps. Zij kunnen namelijk ongevraagd bij jouw profiel informatie komen en deze doorspelen aan derde partijen en zij kunnen (namens jou) zaken in je feed plaatsen. Uiteraard is dit niet wat je altijd wil. Zou je bijvoorbeeld een eigen website hebben (WordPress oid.) dan bestaat er ook een App die de communicatie tussen jouw site en LinkedIn profiel regelt.

Onder het tabblad Groups, Companies & Applications kun je kiezen voor View your Applications. De pagina die je te zien krijgt toont je twee zaken. Te weten; Apps die door LinkedIn zelf worden aangeboden en zgn. “Derde Partij” Apps. De Apps die door LinkedIn zelf worden aangeboden kunnen worden aangepast, uitgezet en worden verwijderd. De “Derde Partij” Apps kunnen niet verder worden geconfigureerd. Wel heb je de mogelijkheid om het delen van informatie met deze Apps te stoppen door ze te verwijderen.

LinkedIn-privacy-instellingen-apps

Connecties

Als laatste heb je dan nog zelf de mogelijkheid om zelf te bepalen wie jouw connecties kan en mag zien. Klik op Select who can see your connections en maak een keuze uit de twee geboden opties.

LinkedIn-privacy-instellingen-connecties

Conclusies

LinkedIn kan om vele redenen gebruikt worden. Je kunt er jezelf of je bedrijf mee promoten of als je op zoek bent naar een baan heb je de mogelijkheid om lid te worden van een van de vele vacaturegroepen. Iedere vorm van gebruik vereist een bepaalde mate van privacy. Door middel van de bovenstaande stappen kun je zelf aangeven wat voor jou toelaatbaar is of niet en ben je weer een stukje dichter bij het in de hand houden van jouw persoonlijke privacy op het internet.

Heb je zelf nog tips en tricks om je privacy op het internet te verbeteren? Mail ze gerust. Wie weet volgt er nog wel een artikel.

LinkedIn privacy instellingen die je moet weten is het derde deel van een reeks over privacy op het internet bij het gebruik van Social Media.

Deel 1: Facebook privacy instellingen die je moet weten
Deel 2: Facebook Apps uitschakelen
Deel 3: Linkedin privacy instellingen die je moet weten