Eligere | Webdesign en Print

Ad

Facebook Apps uitschakelen


Facebook Apps uitschakelenIn het vorige artikel werden een aantal eenvoudige stappen beschreven waarmee je je privacy instellingen van Facebook kunt aanpassen. Deze stappen kunnen ervoor zorgen dat de informatie die jij op Facebook plaatst alleen nog maar gelezen of gevonden kan worden door personen met wie jij die informatie wilt delen. In dit artikel gaan we een stap verder. Namelijk tijdens het gebruik van Facebook kunnen ook applicaties (of Apps, zoals bijvoorbeeld spelletjes) berichten plaatsen op je tijdlijn. Dit is niet alleen ongewenst voor jou als gebruiker, maar vaak ook lastig, zo niet irritant, voor vrienden die jouw tijdlijn volgen. Kun je die ongewenste Facebook Apps uitschakelen?

De Facebook startpagina is de pagina waarop je alle updates van je vrienden kunt terugvinden. Dit maakt het bij uitstek ook de plaats waar bijna iedere marketingtool effectief kan zijn. Dit vanwege het zgn. “Viral” karakter. Viral staat hier voor het grote bereik dat je kunt hebben door het netwerk van vrienden van vrienden van vrienden….etc. Iedere applicatie (spelletjes, websites) die je op Facebook gebruikt zal proberen toegang te krijgen tot jouw profielgegevens en trachten berichten (namens jou) op je tijdlijn te plaatsen.

verzoek-tot-toestemming-facebook-app

Vaak zal het jou als gebruiker weinig uitmaken welke updates er geplaatst worden op je tijdlijn maar niet iedereen is er even blij mee als zijn tijdlijn overspoeld wordt met irrelevante berichten. En soms heb je waarschijnlijk een goede reden om berichten (van welke aard dan ook) te verbergen omdat je gewoonweg niet wilt dat iedereen ziet wat je doet met Facebook.

Gelukkig biedt Facebook je de mogelijkheid om zelf te kunnen bepalen wat er wel en vooral ook wat er niet geplaatst mag worden op je tijdlijn. Hieronder volgt een korte uitleg om dit te kunnen realiseren.

Apps Opties

Log in in Facebook en ga naar je Apps pagina. Je krijgt hier een overzicht met alle Apps die namens jou berichten kunnen en mogen plaatsen op je tijdlijn. Schrik niet. Als je een intensief Facebook gebruiker bent kunnen dit er veel zijn.

App instellingen Facebook

Facebook Apps uitschakelen

Als je op de Apps pagina bent klik je achter de App die je wilt uitschakelen of aanpassen op Bewerken. Zodra je dit gedaan hebt krijg je extra informatie over wat de App kan en mag doen met jouw Facebookaccount, wat voor toegang het heeft en hoe en wat hij kan plaatsen op je tijdlijn.

Facebook Apps uitschakelen

Kijk naar Zichtbaarheid van app en berichten en wijzig wie updates en activiteiten van deze App mogen zien. Je kunt ze bijvoorbeeld limiteren tot alleen vrienden of familie of zelfs alleen jezelf. De optie Alleen ik gebruik je als je niet wilt dat wie dan ook updates en activiteiten van je Apps te zien krijgt. Doe dit bij alle Apps die je een beperking wilt opleggen. Iedere wijziging die je doorvoert zal automatisch direct op je pagina zichtbaar zijn.

Facebook Apps uitschakelen

Conclusie

Er zullen vast een groot aantal Apps zijn die je niet meer gebruikt. Deze hebben wel continue toegang tot jouw profielgegevens waardoor het verstandig is om ze te verwijderen. Ook dit kan via de Apps pagina.

Facebook Apps uitschakelen of verwijderen

Het aanpassen van deze instelling levert je een tijdlijn op met minder onnodige informatie en vooral je vrienden zullen blij zijn omdat zijn niet steeds uitgenodigd worden voor spelletjes waarin zij niet zijn geïnteresseerd of omdat zij niet meer geconfronteerd worden met scores, reclames en overige nutteloze berichten namens jou. Succes ermee!

Naast Facebook is ook LinkedIn een veel gebruikt Social Media platform en heeft het ook veel gebruikers, veelal zonder Premium account. Op verzoek volgt volgende week een artikel over de Privacy Instellingen in LinkedIn.

Facebook Apps uitschakelen is het tweede deel van een reeks over privacy op het internet bij het gebruik van Social Media.

Deel 1: Facebook privacy instellingen die je moet weten
Deel 2: Facebook Apps uitschakelen
Deel 3: Linkedin privacy instellingen die je moet weten