Eligere | Webdesign en Print

Ad

Facebook privacy instellingen die je moet weten


privacy-facebook-privacy-instellingenTerwijl we er lustig op los “posten” en genieten van de belevenissen en foto’s van onze familie en vrienden op Facebook, zouden we bijna vergeten dat onze privacy kwetsbaar is op het internet. Telkens als we informatie delen via onze sociale netwerken is het vaak voor meer mensen zichtbaar dan alleen voor diegenen waarvoor het bedoeld is. Een logisch gevolg hiervan is dat personen of organisaties handig gebruik maken van de door jezelf verstrekte informatie zonder dat ze ons zelfs ook maar persoonlijk kennen. Betekent dit dat we dan maar niet moeten Facebook-en of Twitteren omdat we anders teveel informatie over onszelf prijsgeven? Het antwoord is “Nee, natuurlijk niet”. Hier zijn een 6-tal tips om je te helpen je privacy een beetje meer te beschermen op Facebook. Niet iedereen zal zich hiermee volledig beschermd achten maar als je enkele of alle tips gebruikt hoef je jezelf minder zorgen te maken als je dan tóch per ongeluk een keer nét iets teveel hebt geplaatst. Deze week deel 1 van de serie Facebook privacy instellingen die je moet weten.

Organiseer je vriendenlijst

In navolging van het Google+ Circles concept heeft Facebook een verbeterde vriendenlijst geïmplementeerd. Deze vriendenlijst geeft je de mogelijkheid berichten alléén maar zichtbaar te maken voor een bepaalde vooraf ingestelde groep. Helaas betekent dit wel dat je al je “vrienden” zult moeten indelen in verschillende groepen zoals Vrienden, Familie, Collega’s etc. voordat het effectief is.

Nadat je diverse Vriendenlijsten hebt gedefinieerd kun je aan iedere lijst verschillende privacy instellingen toewijzen. Bijvoorbeeld zou je willen dat je collega’s geen enkele foto van je kunnen zien die je plaatst of hebt geplaatst, terwijl juist je vrienden en familie dit wel mogen. Zo kun je zelfs beperkingen instellen voor zichtbaarheid van contactgegevens, posts en overige zaken.

vriendenlijsten-facebook-privacy-instellingen

Je kunt ieder contact plaatsen in iedere willekeurige vriendenlijst. Wel moet je in de gaten houden dat als iemand bijvoorbeeld in zowel Vrienden als Collega’s voorkomt hij behandeld zal worden met de hoogste beperkingen van een van de lijsten. Dit betekent dat als je collega’s jouw foto’s niet mogen zien, de persoon die een vriend is maar ook een collega deze foto’s dus niet kan zien!

Verbergen voor de Facebook zoekfunctie

Je wilt niet zomaar door iedereen aan hun vriendenlijst worden toegevoegd? Als je account niet vindbaar is met de Facebook zoekfunctie dan zullen deze personen je niet vinden en zul je minder ongevraagde vriendschapsverzoeken krijgen.

wie-kan-me-opzoeken-facebook-privacy-instellingen

Hoe doe je dat? Heel eenvoudig. Ga naar de Facebook privacy Instellingen pagina en klik bij Wie kan me opzoeken? op Bewerken achter de optie Wie kan je zoeken via het emailadres… Hier krijg je de mogelijkheid om van Iedereen naar Vrienden van vrienden of Alleen vrienden te wisselen. Hierdoor heb je snel bepaald voor wie je wel of niet bestaat in Facebook.

Verbergen voor openbare zoekmachines

Naast de Facebook zoekfunctie zul je ook gezocht worden in openbare zoekmachines zoals die van Google, Yahoo etc… Natuurlijk is het handig als je jezelf verbergt voor de zoekfunctie van Facebook, je jezelf ook verbergt voor openbare zoekmachines. Immers in de laatstgenoemde zoekfunctie kunnen ook NIET-Facebookleden je vinden.

verbergen-voor-openbare-zoekmachines-facebook-privacy-instellingen

Als je dus niet wilt dat personen ook maar iets van je bestaan op Facebook kunnen vinden ga je ook weer naar de Facebook privacy Instellingen pagina waar je bij Wie kan me opzoeken? achter Wil je dat in de resultaten van andere….. op Bewerken klikt. Het vinkje dat hier al dan niet ingevuld staat bepaald of je vindbaar bent in openbare zoekmachines of niet. (Géén vinkje betekent NIET vindbaar)

Verbergen van berichten op de tijdlijn

Je mag zelf bepalen wat je op je tijdlijn plaatst. Je dagelijkse beslommeringen, klachten over je baas of je meest intieme gedachten. Doordat je bovenstaande tips al hebt opgevolgd zullen die alleen nog maar door de juiste personen worden gelezen en gevonden. Helaas heb je geen controle over wat vrienden over jou denken en wat ze op jouw tijdlijn willen plaatsen. Sommige vrienden hebben de behoefte om bijvoorbeeld jouw relatieproblemen of financiële problemen met jou op jouw tijdlijn te bespreken. Als je van dit soort vrienden hebt zul je blij zijn te weten dat je wél kunt bepalen wie berichten op jouw tijdlijn mag plaatsen en wie deze berichten al dan niet kan lezen.

berichten-verbergen-tijdlijn-facebook-privacy-instellingen

Ga naar de Facebook Tijdlijn en Taggen pagina  en kijk naar de opties Wie kan inhoud aan mijn tijdlijn toevoegen? en Wie kan dingen op mijn tijdlijn zien? Hier kun voor verschillende opties kiezen zodat ook de berichten van anderen op jouw tijdlijn alleen maar door de juiste personen kunnen worden gelezen.

Directe personalisatie

Iedereen weet wel iets over bedrijven die het internet afzoeken naar persoonsgegevens, demografische gegevens en profielgegevens etc om deze door te verkopen aan derde partijen of marketeers. Mocht je hiervan nog niet op de hoogte zijn dan kan deze mededeling kriebels in je buik veroorzaken. Maar één ding is zeker, het gebeurt echt!

Directe personalisatie staat bepaalde websites automatisch toe jouw persoonlijke gegevens uit jouw profiel of tijdlijn te mogen gebruiken om zo de inhoud van hun site aan te passen op jouw behoeften of interesses en dus zo een meer persoonlijke ervaring te maken van een bezoek aan hun site.

directe-personalisatie-facebook-privacy-instellingen

Waarschijnlijk zit je hier helemaal niet op te wachten. Ook al gaat het om het verbeteren van je gebruikerservaring op die desbetreffende websites. Gelukkig kun je hier ook weer iets aan doen. Ga naar de Facebook Apps pagina en klik achter Directe Personalisatie op Bewerken. Je ziet hier nu een korte uitleg van wat Directe personalisatie nu eigenlijk inhoudt en welke websites “samenwerken” met Facebook om jouw de ultieme gebruikerservaring te geven. Onderaan het lijstje staat een checkbox die reeds is aangevinkt. Het vinkje verwijderen betekent dat het afgelopen is met de Directe personalisatie en je de genoemde sites géén toestemming meer verleent jouw persoonlijke gegevens te gebruiken. (Let wel… het vinkje kan alleen verwijderd worden indien je ooit al een keer op een van de websites bent geweest in de lijst)

Beschikbaarheid van persoonlijke informatie door vrienden

Er is vast informatie die je niet met je vrienden wilt delen middels je profielpagina. Los daarvan moet je weten dat alle informatie die door je vrienden gezien kan worden ook weer meegenomen kan worden door hun en bij hun gebruikt kan worden voor het verbeteren van hun sociale gebruikerservaring. Zo kunnen zij in hun tijdlijn ineens te zien krijgen dat jij een bepaald merk leuk vindt en deze melding krijgt dan ook nog eens het predicaat “Gesponsorde link” mee. En dat alles zonder dat jij dit weet of überhaupt ook maar wil.

beschikbaarheid-informatie-door-vrienden-facebook-privacy-instellingen

Ga weer naar de Facebook Apps pagina en klik achter Apps die anderen gebruiken op Bewerken. Vink hier gewoon de categorieën uit met informatie die jij niet verder wilt delen.

Conclusie Facebook privacy instellingen

Hopelijk hebben deze 6 tips je een klein beetje geholpen om je privacy wat meer te waarborgen. Volgende week een artikel met meer informatie over Apps in Facebook. Je weet wel…. Onder andere die scores van spelletjes die door je vrienden gespeeld worden en die je noodgedwongen steeds moet zien.

Mocht je zelf nu nog privacy tips hebben… Mail ze gerust en wie weet staan ze in het artikel van volgende week. Alvast bedankt!

Facebook privacy instellingen die je moet weten is het eerste deel van een reeks over privacy op het internet bij het gebruik van Social Media.

Deel 1: Facebook privacy instellingen die je moet weten
Deel 2: Facebook Apps uitschakelen
Deel 3: Linkedin privacy instellingen die je moet weten